Electronic maps allow employees or visitors to quickly locate people. On the right (hidden by this guy) is a directory you can use to search employees by name, and then use the map at left to find their desks.

Scattered across the campus are vending machines like these, which dispense cables, power adapters, and other such electronics and gear, so employees can access them easily without having to lose time filing IT requests.

Covering the walls in chalkboard allows the “art” on the wall to continually evolve with whatever is meaningful to the teams working around them at the time.

“At most companies, you’ll see heavy branding through out the buildings,” says Facebook staff designer Everett Katigbak, who worked with the company’s facilities team to plan out the new campus. “We stay away from that. Where you would expect to see a lot of blue [Facebook’s brand color], we let people bring their own feel. That creates a unique culture that’s blended with everyone’s interests.”

Facebook’s top executives officially sit out in the open like everyone else. But they also have conference rooms assigned for their personal use. The large glass room on the bottom right belongs to CEO Mark Zuckerberg (If you look close, you might see what may or may not be him leaning with his back to the glass holding a soccer ball). His conference room at the old campus, which was similarly enclosed in glass, was called The Acquarium. Zuckerberg believes in radical transparency and wants other Facebookers to always be able to see what he’s up to.

Stuck out in the middle of tech campus suburbia, Facebook is building a psuedo-urban street down its courtyard, complete with ground-floor stores (like coffee shops and dry cleaners), to retain some of the sense of being part of a community it had when it was located in downtown Palo Alto.

Small pods like this one are scattered throughout the campus. The teams that work in the area near them get to design them however they see fit. “Employees are empowered to do what they want to make it look like home,” says Katigbak.

This bar was created by the company’s facilities team. Yes, it’s well stocked. A creativity lesson? You decide.

“We treat the office as an empty canvas,” Katigbak says. “Employees bring in their personal stuff. That’s what makes it look diverse.”

Throughout the buildings, private rooms have been set up with standing desks and treadmills for people who want to get some exercise while they work.

Facebook’s new campus is made up of nine buildings. Getting from one building to another can be a bit of a hike. Er, bike.

Everyone at Facebook sits out in the open (including top executives). The company believes that helps them move faster. Everyone is accessible, and teams pick up information simply by overhearing the conversations next to them, but …

… The curtains around this pod can close, ER-style, to allow a team or a group of people to have an impromptu meeting.

Co.Create

Take A Tour Of Facebook's Million-Square-Foot Campus

To set the scene for Fast Company’s cover feature on Mark Zuckerberg, E.B. Boyd takes us on a walk-through of Facebook’s giant Menlo Park HQ.

To an outsider, Facebook’s one million-square-foot Menlo Park campus, opened in Dec. 2011, might look like just another tech geek’s toybox—full of touchscreens and graffiti and free bikes and liquor and gear. But it’s all designed to serve creativity and make navigation and access to people and tools as easy as a Like button (and to provide a few creature comforts). As part of our research that lead to Fast Company's April cover story on Mark Zuckerberg, we took a stroll through the new Facebook Friend factory—still a work in progress—and asked a few questions about the features that make it a hackers haven.

Click through the slide show above to see where the magic happens (Bonus: Spot Zuck!)

Add New Comment

0 Comments